Δράσεις
Το Πείραμα του Ερατοσθένη

Το Πείραμα του Ερατοσθένη

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου μας το πείραμα του Ερατοσθένη, ο οποίος πριν από 2500 χρόνια αμφισβήτησε την επικρατούσα έως τότε άποψη περί “επίπεδης γης” και μάλιστα κατόρθωσε με πολύ απλά μέσα να υπολογίσει την ακτίνα της Γης με μεγάλη ακρίβεια!

Οι μαθητές, με τη βοήθεια των μαθηματικών του σχολείου, έστησαν διάφορα όρθια αντικείμενα στην  αυλή την ώρα που ο ήλιος μεσουρανούσε, μέτρησαν το ύψος των αντικειμένων καθώς και την σκιά που έριχναν αυτά. Από αυτές τις δύο μετρήσεις και από την απόσταση του σχολείου μας από τον ισημερινό της γης – που την βρήκαν μέσω των Google maps – υπολόγισαν την ακτίνα της Γης  με απλές μαθηματικές πράξεις, μέσα σε ελάχιστο χρόνο!

Αναβιώσαμε έτσι, ένα από τα πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα που καταλήγουν σε ένα σπουδαίο συμπέρασμα χρησιμοποιώντας απλά μέσα όπως τον ήλιο, έναν πάσσαλο και την σκιά του.

Σημείωση: Ο Ερατοσθένης αντί για την απόσταση του τόπου του από τον ισημερινό της Γης, χρησιμοποίησε την απόσταση της Αλεξάνδρειας από την Συήνη (Ασουάν) την οποία μέτρησαν ειδικοί «βηματιστές».