Διδακτικές-Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
Πολυήμερη Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος στη Βουδαπέστη

Πολυήμερη Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος στη Βουδαπέστη

Στο πλαίσιο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου μας, «Ελληνισμός της διασποράς, παρελθόν – παρόν», το Γυμνάσιο του Βαθέος Αυλίδας με 11 μαθητές, 2 συνοδούς εκπαιδευτικούς και σε σύμπραξη με το 6ο Γυμνάσιο της Χαλκίδας, πραγματοποίησε την εκπαιδευτική του επίσκεψη στη Βουδαπέστη μετά από πρόσκληση του ελληνόφωνου σχολείου της Βουδαπέστης «Μανώλης Γλέζος».

Από τις 9 μέχρι και τις 14 Μαρτίου 2024, η εκπαιδευτική μας ομάδα ταξίδεψε στην κοιλάδα του Δούναβη. Μετά από πολύωρο οδικό ταξίδι, γνωρίσαμε τη «λευκή πόλη», το πανέμορφο Βελιγράδι. Περιηγηθήκαμε στην πόλη, τα μνημεία, γνωρίσαμε την πολύπαθη και περήφανη ιστορία των Σέρβων, είδαμε στα μάτια τους την εκτίμηση τους για την Ελλάδα. 

Την δεύτερη μας ημέρα γνωρίσαμε την αρχόντισσα του Δούναβη, τη Βουδαπέστη. Από την τριήμερη παραμονή μας στην πόλη, οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν από τη νυχτερινή βαρκάδα στον ποταμό που τον αγκάλιαζε φωτισμένη η παλιά πόλη με τα κάστρα και τα μνημεία της αλλά και την επίσκεψη στο ελληνόφωνο σχολείο «Μανώλης Γλέζος», που μας φιλοξένησε με αγάπη κι όπου τα παιδιά μας παρουσίασαν το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, πρόσφεραν τα δώρα τους και γνώρισαν στους μαθητές του σχολείου την πόλη μας. 

Φυσικά, αξίζει να κάνουμε αναφορά στην πολύ έμπειρη ελληνόφωνη ξεναγό μας από τη Σερβία, την Maja Popović, που την είχαμε μαζί μας σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας και ακούραστα βοηθούσε την αποστολή μας και μας έφερνε σε επαφή με τα μνημεία και την ιστορία του τόπου.

Ακολούθησε και μία μονοήμερη εκδρομή στην υπέροχη Βιέννη, όπου η μεγάλη βροχή μας εμπόδισε να την απολαύσουμε όπως κι όσο θα θέλαμε, όμως κέρδισε την καρδιά μας και τις εντυπώσεις μας. Ο γυρισμός μας στην πατρίδα, πέρασε κι από την σέρβικη πόλη Niš,  για να μετριάσει τον κόπο του ταξιδιού επιστροφής.

Και στις τέσσερις πόλεις που επισκεφθήκαμε είχαν δραστηριοποιηθεί έντονα οι Έλληνες έμποροι και λόγιοι την περίοδο πριν την Επανάσταση του 1821. Μάθαμε για το ρόλο των Ελληνικών Παροικιών στην οικονομία και στην εκπαίδευση καθώς και για τη δράση σημαντικών προσωπικοτήτων όπως ο Ρήγας Φεραίος. Στο Βελιγράδι επισκεφθήκαμε τον πύργο Νεμπόϊσα, όπου φυλακίστηκε και εκτελέστηκε, ενώ στη Βιέννη επισκεφθήκαμε το σπίτι του στο κέντρο της πόλης, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο. Σημαντικοί για την ιστορία της ελληνικής παροικίας στη Βιέννη οι δυο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς ελληνορθόδοξοι ναοί του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Τριάδας, τους οποίους και επισκεφθήκαμε. Στη Βουδαπέστη, ως μνημείο που συνδέεται άρρηκτα με τη δράση των ισχυρών Ελλήνων της τότε παροικίας, είδαμε την μεγάλη «Γέφυρα των Αλυσίδων», έργο που χρηματοδοτήθηκε από τον μεγάλο ευεργέτη Γεώργιο Σίνα.

Το πρόγραμμα αυτό, εκτός από τις γνώση που είναι πάντα δύναμη, έδωσε στους μαθητές μας την ευκαιρία της γνωριμίας με άλλους πολιτισμούς, ιστορικούς και σύγχρονους, την δυνατότητα της αλληλεπίδρασης και συνύπαρξης με άλλα συνομήλικα παιδιά, την αξία της συνεργασίας, της φροντίδας, της βοήθειας. Σε όλα ανταποκρίθηκαν υπέροχα και μας έκαναν υπερήφανους ως εκπαιδευτικούς τους. 

Για τα περισσότερα παιδιά μας, αυτό ήταν και το πρώτο τους ταξίδι μακριά από την ασφάλεια της οικογένειας. Φροντίσαμε όμως, να κάνουμε το καλύτερο γι’ αυτά. Η χαρά τους μας το επιβεβαίωσε. Το ταξίδι αυτό ήταν γνώση, εμπειρία, χαρά και ξεγνοιασιά, ωριμότητα και παιδεία.

Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της εκπαιδευτικής δράσης.