Δράσεις
Δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία

Δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία

Το Γυμνάσιο Βαθέος Αυλίδας επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ατόμων με αναπηρία, διοργάνωσε στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας ατόμων με Αναπηρία, τις ακόλουθες τρεις δράσεις.

Την Τρίτη 5/12/2023 μια δεκαπενταμελής ομάδα μαθητών της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας υποδέχτηκε  αντιπροσωπία μαθητών από το ΕΝΕΕΓΥΛ Χαλκίδας (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο). Συγκεκριμένα οι δύο ομάδες μαθητών κατασκεύασαν μαζί χριστουγεννιάτικα στολίδια, ημερολόγια, στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο και ξεναγήθηκαν στο χώρο του σχολείου μας. Έτσι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να μοιραστούν τις σκέψεις τους, να ανταλλάξουν ευχές και δώρα. Συνειδητοποίησαν πως όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες και το σημαντικότερο απόλαυσαν τη χαρά της επικοινωνίας.

Παράλληλα οι μαθητές του σχολείου μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας στο μάθημα της φυσικής αγωγής παρακολούθησαν προβολές βίντεο σχετικά με τα παραολυμπιακά αθλήματα και συμμετείχαν στο άθλημα του goalball προκειμένου να βιώσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Τη Δευτέρα 18/12/2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων οι μαθητές όλων των τάξεων παρακολούθησαν σε ζωντανή σύνδεση όσα η παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση Μαρία Τσάκωνα είπε για την σκληρή καθημερινή προπόνηση, την αγωνιστική πορεία και τα σχέδια της να συμμετάσχει στους παραολυμπιακούς  αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Ερωτήσεις δέχτηκε από τους μαθητές μας και ο Ομοσπονδιακός Προπονητής κολύμβησης ΑΜΕΑ, κ. Ιωάννης Μαχίλης, που συμμετείχε στη συζήτηση. 

Τέλος ακολούθησε  οργανωμένη παρουσίαση σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και σχετίζονται με την ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την κοινωνική ζωή. Στόχος των παραπάνω δράσεων ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.