Διαγωνισμοί
Συμμετοχή στην 6η Ολυμπιάδα Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων

Συμμετοχή στην 6η Ολυμπιάδα Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Γυμνάσιο Βαθέος συμμετείχε στην Ολυμπιάδα Φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων Besafenet. Η Ολυμπιάδα είναι ένας διαγωνισμός στον οποίο συμμετέχουν μαθητές από χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου. 

Το BeSafeNet αποτελεί εργαλείο ενδυνάμωσης της αντίληψης του κινδύνου ανάμεσα στους πολίτες. Υποστηρίζεται από την Ευρω-Μεσογειακή Ανοικτή Μερική Συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση Μεγάλων Καταστροφών. Στόχος του BeSafeNet είναι να παρουσιάζει ενημερωτικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο σχετικά με μείζονες φυσικούς (γεωλογικούς, υδρομετεωρολογικούς, βιολογικούς (πανδημίες)) και τεχνολογικούς κινδύνους (αστοχίες φραγμάτων, ραδιολογικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, χημικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης) και συναφείς καταστροφές. Οι πληροφορίες βασίζονται σε έγκυρη εμπειρογνωμοσύνη που συλλέγεται από ένα προϋπάρχον διεθνές δίκτυο εξειδικευμένων κέντρων. Η διοργάνωση και η συμμετοχή των μαθητών στην Ολυμπιάδα έχει σαν στόχο την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για τους φυσικούς και τεχνολογικούς κινδύνους, αφού οι μαθητές που συμμετέχουν θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά προς αυτό τον σκοπό.

Στην Ολυμπιάδα 2024 η ομάδα του σχολείου μας (The green squad) αποτελούνταν από 4 μαθήτριες της Γ Γυμνασίου και έναν μαθητή (αναπληρωματικό) της Γ Γυμνασίου επίσης. Τον συντονισμό και την υποστήριξη της ομάδας την είχε η Φυσικός του σχολείου, Ιουλία Τσιώλη. Την ημέρα του διαγωνισμού η καθηγήτρια Αγγλικής, Καρακίτσου Βασιλική, υπήρξε πολύτιμος βοηθός, μια και ο διαγωνισμός, όπως και όλο το υλικό ήταν στην Αγγλική γλώσσα.

Η προετοιμασία των μαθητών ξεκίνησε πριν από τα Χριστούγεννα και ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 23 Φεβρουαρίου 2024.

Η μαθήτρια της ομάδας, Μάιρα Αντωνοπούλου, έγραψε μία έκθεση με θέμα σχετικό με τον διαγωνισμό «The volcano of Santorini», η οποία βαθμολογήθηκε με 19.5/20.

Η επίδοση των μαθητών ήταν εξαιρετική και η θέση που κατέλαβαν πολύ υψηλή. Συγκεκριμένα κατέλαβαν την 11η θέση ανάμεσα σε 295 συμμετοχές. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι ήταν η υψηλότερη βαθμολογία στην Στερεά Ελλάδα και υψηλότερη από πολλά ιδιωτικά σχολεία. Η ημέρα του διαγωνισμού ήταν μια πολύ συγκινητική ημέρα για τις μαθήτριες και τις καθηγήτριες που συμμετείχαν. Αυτό φαίνεται από τα σχόλιά τους μετά το τέλος του διαγωνισμού.

Η Ολυμπιάδα ήταν μια πανέμορφη εμπειρία! Το γεγονός ότι μπήκαμε στην διαδικασία να διαβάσουμε ένα σωρό άρθρα και ταυτόχρονα να τα κατανοήσουμε ήταν ένας διαφορετικός τρόπος να περάσουμε τον χρόνο μας, μαθαίνοντας και αποκτώντας κατά μία έννοια οικολογική συνείδηση. Ήταν επίσης ωραίο που ήμασταν χωρισμένοι σε ομάδες καθώς έτσι ενισχυόταν και το πνεύμα την ομαδικότητας και της συνεργασίας. Πριν την ώρα του διαγωνισμού ήμουν ελάχιστα αγχωμένη η αλήθεια είναι. Κατά την διάρκεια ίσως να αγχώθηκα λίγο παραπάνω αλλά εγώ αυτό θα το ονόμαζα δημιουργικό άγχος, το οποίο με κράτησε σε εγρήγορση! Μόλις τελείωσε η διαδικασία ένιωσα μια ανακούφιση και όπως είναι φυσικό αισιοδοξία για μια πολύ καλή θέση στην κατάταξη! Ήταν όμορφα, υπήρχε ωραία συνεργασία, μίλαγα με όλα τα μέλη της ομάδας καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας και νομίζω ότι πήγαμε καλά! (Στέλλα Λαζαρίδη)

Για εμένα προσωπικά, ο διαγωνισμός ήταν κάτι πολύ ωραίο, πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό γιατί είναι κάτι διαφορετικό από το καθημερινό μάθημα που κάνουμε στο σχολείο. Βέβαια, έχει και τον διδακτικό ρόλο, διότι έμαθα καινούρια πράγματα που δεν γνώριζα (Κωνσταντίνα Λέκκα)

Εγώ είχα ανάμεικτα συναισθήματα την ημέρα που ήταν η Ολυμπιάδα. Στην αρχή, πριν ακόμα συναντηθούμε και ξεκινήσουμε είχα μεγάλη αγωνία και άγχος διότι δεν είχα ξαναζήσει παρόμοια εμπειρία. Όταν όμως ξεκινήσαμε κατάλαβα πως δεν ήταν τόσο δύσκολο αλλά ούτε και κάτι που σου προκαλεί τόσο άγχος, αντιθέτως ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία, ήταν κάτι καινούργιο για μένα και σίγουρα άξιζε όλος αυτός ο κόπος, δουλέψαμε ομαδικά και θεωρώ πως αυτό ήταν το πιο σημαντικό. (Ειρήνη Σαλεμή)

Αρχικά, ορισμένες μέρες πριν από την Παρασκευή ήμουν λίγο αγχωμένη. Κατά την διάρκεια, ήμουν τόσο ενθουσιασμένη και συνειδητοποίησα ότι ήταν κάτι που με χαροποιούσε και το απολάμβανα. Τέλος, στεναχωρήθηκα λίγο που τελείωσε αλλά ένιωσα και περήφανη για την ομάδα μου και εμένα που καταφέραμε να τα πάμε τόσο καλά.(Μάιρα Αντωνοπούλου)

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η οποία μας χαροποίησε όλους, οι μαθήτριες θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα προς τους συμμαθητές τους και να τους παρακινήσουν να συμμετέχουν σε αντίστοιχες δράσεις.

Η συμμετοχή στην Ολυμπιάδα ήταν μια τέλεια εμπειρία και σίγουρα θέλω να την ξαναζήσω του χρόνου!(Στέλλα Λαζαρίδη)

Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και θα ήθελα να το ξaνακάνω κάποια στιγμή στο μέλλον!(Κωνσταντίνα Λέκκα)